Greece from home due to COVID19: Does remote working enhance productivity or kills it?
Νέα έρευνα με δείγμα ευκολίας με αντιπροσωπευτικότητα 60% γυναίκες από την Νάκου Μαριάννα σε συνεργασία με την Γεωργία Ζούνη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς τμήματος Τουρισμού. Όπου μεταξύ 315 ατόμων στην Ελλάδα δίνονται νέα δεδομένα σχετικά με την τηλεργασία, την ικανοποίηση των εργαζομένων δεδομένων συνθηκών πανδημίας και τρόπων βελτίωσης υπό καθεστώς εξ’ αποστάσεως εργασίας.
Τηλεργασία
Περισσότεροι απο τους μισούς (62%) ερωτηθέντες χρειάστηκε να εργαστούν μέσω τηλεργασίας κατά τη διάρκεια και μετά το πρώτο λοκνταουν (Μάρτιος 2020).
Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε ότι αφορά την παραγωγικότητα η πλειοψηφεία (77%) απάντησε ότι είναι πιο παραγωγικοί μέσω παρουσίας στον φυσικό χώρο εργασίας. Γιατί συμβαίνει αυτό ?
Αυτό μπορεί να οφείλετε στο ότι: δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον στο σπίτι (π.χ. υπερβολική φασαρία από εξωγενείς παράγοντες [ νέες μητέρες με παιδιά] ), δεν διαθέτουν τα ίδια software tools -εκδόσεις με εκείνα στο γραφείο, η επίβλεψη από τον team leader/manager κάνει κάποιους υπαλλήλους να λειτουργούν περισσότερο παραγωγικά.
Βέβαια, μια σημαντική αιτία είναι και η εξ΄αποστάσεως επικοινωνιακή σχέση εργοδότη — εργαζόμενου. Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες (55%) απάντησαν ότι είχαν καλή εως εξαιρετική επικοινωνία. Ως αποτέλεσμα, μεγάλο ποσοστό να δηλώνει ότι δεν έχει καλή σχέση με τον ανώτερο του, εξ’ αποστάσεως.
Πως μπορεί να βελτιωθεί η επικοινωνία εργοδότη — εργαζόμενου?
Ένας τρόπος είναι η χρήση των καλύτερων Team Management Tools. Κάποια από αυτά είναι τα εξής. Slack: Είναι μια πλατφόρμα για καθημερινή επικοινωνία και συντονισμό της ομάδας των εργαζομένων μέσω γραπτού λόγου. Μπορεί να γίνεται επικοινωνία με όλα τα μέλη στο general, να δημιουργηθούν υποομάδες ή να γίνει επικοινωνία σε προσωπικό επίπεδο 1–1.
Trello: Σε ότι αφορά την οργάνωση και το project management πρόκειται για ένα απο τα καλύτερα εργαλεία με μορφή ημερολογίου. Είναι χρήσιμο για να ανατίθονται tasks, σημειώνονται ραντεβού, ορίζονται remote team workflows.
Zoom: Ειδανικό για τα meetings της ομάδας το οποίο βοηθάει στην γεφύρωση του φυσικού κενού στην εξ΄ αποστάσεως εργασία.
Δεύτερο: ο καθορισμός ρεαλιστικών deadlines. Πρέπει να διαβεβαιώνεται ότι με την χρήση management tools δεν δημιουργούν περισσότερη εργασία για την ομάδα σε μη ρεαλιστικό πλαίσιο.
Τρίτο: Unplugging. Χρειάζεται να θέτονται όρια διότι εφόσον μεταφέρεται η εργασία στο σπίτι, τα όρια εργασίας — προσωπικής ζωής γίνονται λίγο θωλά με αποτέλεσμα να μην γίνεται διαχωρισμός της εργασίας .
Απότερος σκοπός είναι να αναβαθμιστεί η εργασιακή παραγωγικότητα με την χρήση management tools όχι μονο υπο ρυθμούς πανδημίας αλλά και εις ανώτερα.
Διαπιστώνοντας αρκετοί εργαζόμενοι ότι υπάρχουν υπερ και κατά της εργασίας από το σπίτι, όταν ερωτήθηκαν πόσες ημέρες την εβδομάδα θα θέλανε να διατηρηθεί η εργασία εξ’ αποστάσεως, οι μισοί (51%) απάντησαν ότι θα ήθελαν να έχουν την επιλογή 2–3 φορές την εβδομάδα ενώ, η μειοψηφία (19%) απάντησε ότι θα ήθελε να διατηρηθεί η τηλεργασία.
Κατα συνέπεια, είναι σημαντικό οι managers να λάβουν υπόψη ότι εφόσον το επιτρέπει η φύση της εργασίας, η ευεληξία εκ μέρους τους είναι κάτι που αποζητάτε από εργαζομένους.
Ακόμη, δεδομένων των συνθηκών αβεβαιώτητας στο ερώτημα τι θα βελτίωνε την παραγωγικότητα των εργαζομένων το 40% απάντησε σταθερή μισθοδοσία ενώ το 30% απάντησαν την τήρηση του ωραρίου.
Πιστεύουμε ότι λαμβάνοντας τις παραπάνω προτάσεις υπόψην ότι μπορεί να βελτιωθεί η ικανοποίηση των εργαζομένων περισσότερο και κατα συνέπεια και η παραγωγικότητα τους.